Συχνές Ερωτήσεις

Ο βαθμός εμπειρίας, η πρόσβαση στην τοποθεσία, οι συνθήκες και τα ενδιαφέροντά σας προσδιορίζουν το μέρος που θα βουτήξετε. Για παράδειγμα, εάν τελειώσατε τον κύκλο μαθημάτων PADI Open Water Diver (Δύτης ανοιχτής θάλασσας) μόλις τώρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βουτήξετε κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής στην επόμενη βουτιά σας. Αλλά, μην περιοριστείτε σκεπτόμενοι μόνο τα ζεστά, κρυστάλλινα νερά που βλέπετε στα περιοδικά ταξιδιών. Ορισμένες από τις καλύτερες καταδύσεις που υπάρχουν είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε και είναι πιο ασυνήθιστες από όσο νομίζετε.
Η τοπική σας τοποθεσία για καταδύσεις μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, από μία ειδική πισίνα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για δύτες όπως αυτή που υπάρχει στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο ή πιο τυπικά, φυσικές τοποθεσίες όπως η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ, το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία ή το Μνημείο Γιοναγκούνι στην Ιαπωνία. Μπορεί να είναι μία τεχνητή δεξαμενή ή ένα ποτάμι γεμάτο απολιθώματα. Δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη ορατότητα, διότι αυτό που βλέπετε έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσο μακριά βλέπετε.
Το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία σχετικά με το πού καταδύεστε είναι ότι έχετε την εκπαίδευση και την εμπειρία που απαιτούνται για να καταδυθείτε εκεί, και ότι έχετε ένα σύντροφο δύτη που θα καταδύετε μαζί σας. Το Salt Water Diving Center PADI μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε θαυμάσιες τοπικές καταδύσεις ή καταδυτικές διακοπές. Επισκεφθείτε το σήμερα για να αρχίσετε.

Σε σύγκριση με το ξεκίνημα σε άλλα δημοφιλή αθλήματα περιπέτειας και υπαίθριες δραστηριότητες, η εκμάθηση των καταδύσεων δεν κοστίζει πολύ. Για παράδειγμα, πρέπει να αναμένετε ένα κόστος ίσο με εκείνο που απαιτείται για να πραγματοποιήσετε τις κάτωθι δραστηριότητες:

• Μία ημέρα γεμάτη μαθήματα κυματοδρομίας (surfing)
• Ένα Σαββατοκύριακο μαθημάτων αναρρίχησης σε βράχους
• Ένα Σαββατοκύριακο μαθημάτων καγιάκ
• Ένα Σαββατοκύριακο μαθημάτων ψαρέματος με καλάμι και τεχνητές μύγες (fly-fishing)
• Περίπου τρεις ώρες ιδιαίτερων μαθημάτων γκολφ
• Περίπου τρεις ώρες ιδιαίτερων μαθημάτων θαλάσσιου σκι
• Μία εκπληκτική νύχτα διασκέδασης στη μπυραρία!
Η εκμάθηση των καταδύσεων έχει μεγάλη αξία εάν σκεφθείτε ότι ο Εκπαιδευτής PADI είναι ένας εξαιρετικά εκπαιδευμένος και έμπειρος επαγγελματίας. Επενδύστε σε μαθήματα καταδύσεων και μάθετε κάτι που θα απολαύσετε για την υπόλοιπη ζωή σας. Από την πρώτη ημέρα, οι καταδύσεις αρχίζουν να μεταμορφώνουν τη ζωή σας με νέες εμπειρίες που μοιράζεστε με φίλους. Και, μπορείτε να τις απολαύσετε σχεδόν οπουδήποτε υπάρχει νερό.

Το σημείο συνάντησης είναι το κατάστημα στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 64 στην Ερμούπολη αλλά μπορούμε να σας παραλάβουμε από το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα σας.

Θα είστε έτοιμοι για καταδύσεις σε λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζετε. Τυπικά, ολοκληρώνετε τον κύκλο μαθημάτων PADI Open Water Diver (Δύτης ανοιχτής θάλασσας) σε διάστημα από τρεις ή τέσσερις ημέρες έως έξι εβδομάδες, αναλόγως του πόσο συχνά συναντάτε τον εκπαιδευτή σας.

Οι κύκλοι μαθημάτων PADI βασίζονται στις επιδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο εκπαιδευτής σας ενδιαφέρεται να σας μάθει να καταδύεστε και όχι για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνετε σε μία τάξη. Αυτό σημαίνει ότι προχωράτε με το δικό σας ρυθμό – πιο γρήγορα ή πιο αργά, αναλόγως του χρόνου που χρειάζεστε ώστε να γίνετε ένας δύτης με αυτοπεποίθηση που βουτά συχνά.
Ελέγξτε τι απαιτείται για την εκμάθηση των καταδύσεων; για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον κύκλο μαθημάτων PADI Open Water Diver (Δύτης ανοιχτής θάλασσας). Απευθυνθείτε στο Salt Water Diving Center PADI και ελέγξτε το πρόγραμμά του.

Μαθήματα καταδύσεων ξεκινούν καθημερινά.

Το να μάθετε να πραγματοποιείτε καταδύσεις δεν είναι δύσκολο, αλλά όπως και με κάθε δραστηριότητα με την οποία αξίζει να ασχοληθεί κανείς, απαιτείται κάποιος χρόνος και θέληση. Στη διάρκεια του κύκλου μαθημάτων PADI Open Water Diver (Δύτης ανοιχτής θάλασσας), θα απολαύσετε τρία στάδια: Ανάπτυξη Γνώσεων, Καταδύσεις σε Περιορισμένα ύδατα και Καταδύσεις σε Ανοιχτή Θάλασσα.

Η επιλογή και χρήση του εξοπλισμού σας είναι μέρος της διασκέδασης των καταδύσεων. Στο Salt Water Diving Center θα βρείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κάθε τμήμα του εξοπλισμού εκτελεί μία διαφορετική λειτουργία ώστε συγκεντρωτικά όλα να βοηθούν την προσαρμογή σας στον υποβρύχιο κόσμο.

Απαιτούμενος εξοπλισμός: Ως ελάχιστη απαίτηση, απαιτείται δική σας μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρας όταν αρχίζετε τις καταδύσεις στον κύκλο μαθημάτων Open Water Diver PADI (Δύτης ανοιχτής θάλασσας). Οι μάσκες ταιριάζουν ακριβώς στο πρόσωπο του δύτη, και το Salt Water Diving Center PADI θα σας βοηθήσει να επιλέξετε εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στα δικά σας χαρακτηριστικά.
Συνιστάται να επενδύσετε στο δικό σας εξοπλισμό όταν ολοκληρώσετε τον κύκλο μαθημάτων διότι:
• αισθάνεστε πιο άνετα όταν μαθαίνετε να καταδύεστε με τον εξοπλισμό που εσείς επιλέξατε
• αισθάνεστε πιο άνετα όταν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό που ταιριάζει σε σας τον ίδιο
• οι δύτες που διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό καταδύονται συχνότερα
• το να έχετε δικό σας εξοπλισμό είναι μέρος της διασκέδασης των καταδύσεων
Το είδος του εξοπλισμού που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τις συνθήκες της περιοχής όπου καταδύεστε: Τροπικές , Εύκρατες , Κρύο , Τεχνικές.

Εύκολο. Δεν υπάρχει ένα καλύτερο είδος εξοπλισμού. Αλλά, υπάρχει καλύτερο είδος εξοπλισμού για τις ανάγκες σας. Ο καταδυτικός εξοπλισμός διατίθεται σε θαυμάσια ποικιλία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, ενδιαφερόντων και μεγεθών.

Οι επαγγελματίες στο Salt Water Diving Center PADI είναι εκπαιδευμένοι ώστε να σας βοηθήσουν να επιλέξετε εξοπλισμό που θα ταιριάζει στις προτιμήσεις, την εφαρμογή και τον προϋπολογισμό σας με τον καλύτερο τρόπο. Οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να σας κάνουν να ξεκινήσετε με το σωστό είδος εξοπλισμού, συν το ότι παρέχουν υπηρεσίες και υποστήριξη για πολλά χρόνια απολαυστικής και αξιόπιστης χρήσης.

Με την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία, το όριο για καταδύσεις ψυχαγωγίας είναι 40 μέτρα/130 πόδια. Οι δύτες στην αρχή της καταδυτικής τους εμπειρίας περιορίζονται σε βάθος κατάδυσης που είναι μικρότερο από 18 μέτρα/60 πόδια. Αν και αυτά είναι τα όρια, μερικές από τις καλύτερες καταδύσεις δεν υπερβαίνουν σε βάθος τα 12 μέτρα/40 πόδια όπου το νερό είναι πιο ζεστό και τα χρώματα είναι ζωηρότερα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με προβλήματα υγείας

Όχι, υποθέτοντας ότι δεν έχετε καμία ανωμαλία στα αυτιά και τα ιγμόρεια. Η δυσφορία είναι η φυσιολογική δράση της πίεσης του νερού που πιέζει τα αυτιά σας. Ευτυχώς, το σώμα μας είναι σχεδιασμένο ώστε να προσαρμόζεται αναλόγως των μεταβολών της πίεσης που υφίστανται τα αυτιά μας – απλά απαιτείται να μάθετε πώς να το καταφέρετε.

Όχι αναγκαία. Οποιαδήποτε πάθηση επηρεάζει τα αυτιά, τα ιγμόρεια, την αναπνευστική λειτουργία, τη λειτουργία της καρδιάς ή ενδεχομένως μεταβάλλει τις αισθήσεις είναι λόγος ανησυχίας, αλλά μόνο ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τον προσωπικό βαθμό κινδύνου ενός ατόμου. Οι γιατροί μπορούν να συμβουλευτούν το Δίκτυο Προειδοποίησης Δυτών (DAN) όταν κρίνεται απαραίτητο κατά την αξιολόγηση ενός υποψηφίου αυτοδύτη.

Έγκαυμα από τον ήλιο και ναυτία, και τα δύο μπορούν να αποφευχθούν με προϊόντα πρόληψης που πωλούνται ελεύθερα. Οι πλέον συνήθεις τραυματισμοί που προκαλούνται από τη θαλάσσια ζωή είναι εκδορές και τσιμπήματα, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να αποφευχθούν φορώντας καταδυτική στολή, μη πλησιάζοντας στον πυθμένα και προσέχοντας που βάζετε τα χέρια και τα πόδια σας.

Όταν είστε τυχερός, βλέπετε καρχαρία. Αν και συμβαίνουν ατυχήματα με καρχαρίες, είναι πολύ, πολύ σπάνια και όσον αφορά τις καταδύσεις, πρωτίστως σχετίζονται με το ψάρεμα με ψαροντούφεκο ή το τάισμα καρχαριών, και τα δύο από τα οποία ενεργοποιούν τη συμπεριφορά ταΐσματος. Τις περισσότερες φορές, εάν δείτε καρχαρία είναι περαστικός και σχετικά σπάνιο θέαμα προς απόλαυση.

Εκτός από την εγκυμοσύνη, όχι. Λόγω του ότι οι φυσιολόγοι γνωρίζουν ελάχιστα σχετικά με τα αποτελέσματα των καταδύσεων στο έμβρυο, συνιστάται οι γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν να αποφεύγουν τις καταδύσεις. Η εμμηνόρροια δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας.

Αυτό δεν είναι πιθανό διότι υπάρχει μανόμετρο που σας δείχνει την ποσότητα αέρα που απομένει ανά πάσα στιγμή. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να επιστρέψετε στην επιφάνεια με το απόθεμα ασφαλείας που απομένει. Αλλά για να απαντήσουμε στην ερώτηση, εάν ξεμείνετε από αέρα, ο σύντροφός σας δύτης διαθέτει δεύτερο επιστόμιο που σας επιτρέπει να μοιράζεστε μία παροχή αέρα ενώ κολυμπάτε προς την επιφάνεια. Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές που θα μάθετε στην εκπαίδευση.

Αν και το να φορά κανείς βαρύ εξοπλισμό φαίνεται να προκαλεί δυσχέρεια, πολλοί άνθρωποι θεωρούν την «αίσθηση έλλειψης βάρους» που νιώθουν στις καταδύσεις αρκετά απελευθερωτική. Οι σύγχρονες μάσκες καταδύσεων διατίθενται σε διαφανή μοντέλα, που πιθανόν να προτιμάτε, εάν μία μάσκα σας κάνει να αισθάνεστε κλειστοφοβία. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτής σας δίνει μεγάλα περιθώρια χρόνου και την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να εξοικειωθείτε με κάθε στάδιο εκμάθησης. Ο εκπαιδευτής εργάζεται μαζί σας με το δικό σας ρυθμό, ώστε να βεβαιωθεί ότι κατέχετε κάθε δεξιότητα που είναι απαραίτητη για να γίνετε ένας ικανός δύτης που βουτά συχνά.